Čína minimalizuje rezervy americkej meny a nakupuje čoraz viac zlata

26.05.2024 21:59

Predaj dolárových rezerv a nákupy zlata sa vo svete množia a samozrejme najviac v Číne. Dokonca aj FED sa začína obávať.

 

K štátom BRICS sa pripája čoraz viac krajín, ktoré pod vedením Ruska a Číny vyhlásili vojnu hegemónii USA a chcú presadzovať dedolarizáciu sveta vlastnými platobnými systémami a tiež vlastnými burzami surovín – napríklad za obilie, a to nezávisle od Západu ovládaného USA.

 

Čína čoraz viac znižuje svoje devízové ​​rezervy v dolároch a amerických štátnych dlhopisoch, ako nedávno o tom informovala aj tlačová agentúra Reuters.

 

Podľa údajov Medzinárodného menového fondu bol podiel amerického dolára na celkových svetových devízových rezervách vo výške približne 12,33 bilióna dolárov nedávno nižší ako kedykoľvek predtým, a to len na úrovni 58,41 percenta. To je znak toho, že mnohé krajiny sa lúčia s americkou menou a hľadajú alternatívy. O.i. to robia aj zo strachu pred sankciami, podobnými ako ich USA uvalili na Rusko, a z možného vylúčenia z platobných transakcií vrátane zmrazenia aktív.

 

Namiesto toho sa zlato stáva čoraz obľúbenejším ako rezerva v mnohých krajinách. Čína nedávno viac ako zdvojnásobila svoj podiel zlata v devízových rezervách z menej ako 2 percentá v roku 2015 na 4,3 percenta v minulom roku.

 

Počas toho istého obdobia čínska držba amerických štátnych dlhopisov a agentúrnych dlhopisov klesla zo 44 percent na približne 30 percent, zdôraznila vo svojom prejave prvá zástupkyňa generálneho riaditeľa MMF Gita Gopinath. Odborníci predpokladajú, že dolár bude čoraz viac oslabený.

Takého vývoja sa však začínajú obávať aj ľudia v USA.

 

Guvernér Americkej centrálnej banky Christopher Waller uviedol ešte vo februári vo svojom prejave:

 

"Neočakávam, že americký dolár v dohľadnej dobe stratí svoj status svetovej rezervnej meny a že jeho prvenstvo v obchode a financiách výrazne poklesne."

 

 

Teraz však vo svojom otváracom prejave na konferencii o medzinárodnej úlohe amerického dolára už odrazu hovoril iným  opatrnejším tónom.

 

Aj keď stále (už len) verí, že dolár je silný a nemyslí si, že by ho v dohľadnej dobe nahradila iná mena, tak priznal, že sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu prinútili ostatné vlády, aby si uvedomili, že hnev americkej vlády môže viesť k zmrazeniu ich dolárových akcií. To viedlo k zvýšeným nákupom zlata a zníženiu dolárových rezerv v krajinách ako Čína, Turecko i India.

 

Ako ďalší problém pre USA menu vidí aj snahy niektorých štátov získať rezervné meny nezávislé od dolára pre medzinárodné platobné transakcie – zrejme mal na zreteli štáty BRICS a im blízke krajiny.

 

Tieto snahy spolu so sankčnými metódami by, ako zdôraznil, mohli oslabiť medzinárodné používanie dolára, čo by malo negatívny vplyv na americkú ekonomiku.

Waller preto tiež varoval USA politikov, aby prehodnotili svoje opatrenia, keď im vysvetlil nasledovný fakt:

 

„Ak sa táto politika sankcií udrží, tak meniace sa prostredie cezhraničných platieb, vrátane rýchleho rastu digitálnych mien, by tiež mohlo spochybniť dominantnú úlohu amerického dolára.“

 

Ako vidno, tak tento pán už teda nemá takú istotu ako pred pár mesiacmi, že všetko zostane po starom.