Čína blokuje Taiwan rozsiahlymi manévrami – a hrozí mu krviprelievaním a Putin sa už teši ako ho napadne

29.05.2024 11:46

Tak a podobne zneli nedávne titulky vo viacerých nemeckých mainstream médiách.

 

 A pod nimi ďalej sa uvádzalo:

 

„Čína drastickými slovami ohrozuje prívržencov nezávislosti Taiwanu krviprelievaním. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin označil čínske vojenské cvičenia  v bezprostrednej blízkosti okolo Taiwanu za „vážne varovanie“.

 

Len niekoľko dní po inaugurácii nového taiwanského prezidenta Lai Ching-teho sa Čína drastickými slovami vyhrážala prívržencom nezávislosti Taiwanu krviprelievaním.

 

Sily podporujúce nezávislosť skončia s rozbitými lebkami a krvou na telách po konfrontácii s "veľkým" plánom "úplného zjednotenia" Číny s Taiwanom - uviedol v Pekingu hovorca ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin. Čínske vojenské cvičenia okolo Taiwanu označil za „vážne varovanie“.

 

Čína už predtým ohlásila rozsiahle vojenské cvičenie okolo východoázijskej ostrovnej republiky. "Je to tiež prísny trest pre separatistické sily za nezávislosť Taiwanu a vážne varovanie pred zasahovaním a provokáciou vonkajších síl,"

povedal vo štvrtok hovorca Východnej kapituly Ľudovej oslobodzovacej armády plukovník námornej pechoty Li Xi.“

Toľko v krátkosti z nemeckých prosystémových médií.

 

 

Armáda, námorníctvo, letectvo a raketové sily uskutočnili vo štvrtok a piatok cvičenia v prielive medzi Čínou a Taiwanom (Taiwanský prieliv) a okolo Taiwanu, ktorý je v najužšom bode široký asi 130 kilometrov.

 

 

Čínska armáda pritom trénovala spoločnú bojovú pripravenosť na vode a vo vzduchu, ako aj útoky na kľúčové ciele. Lode a lietadlá sa priblížili aj k niekoľkým ostrovom, ako je napríklad ostrov Kinmen, len pár kilometrov od pevninskej Číny.

 

Armáda trénovala aj kompletnú izoláciu Taiwanu, ako i rôzne odvetné reakcie, v prípade ak  by do predpokladaného vojnového diania zasiahli priamo aj Američania.

 

O čom Západ nepíše, je skutočnosť, že veľká časť opozície a opozičných politikov na Taiwane odmieta

vojnovú konfrontáciu s Čínou a v tomto smere je taiwanská spoločnosť medzičasom už silne polarizovaná a počet tých, ktorí v žiadnom prípade nechcú takú vojnu čoraz viac narastá.