Britská arogancia – „veľkolepý“ sen Therese May sa rozplýva. Putin reaguje

29.03.2018 20:14

Britskú rozpínavú dominanciu a bezuzdnú aroganciu nenávidia aj  ich „poddaní“ na ostrove – Íri a Škóti. „Vznešené“ Britské lordstvá lúpili po stáročia všade vo svete, kde sa len dalo a brali národom slobodu. Niet divu, že si nazbíjali obrovské bohatstvá. Napriek tomu krajinu otriasa kríza a chudoba a bieda sa v nej šíri ako nákazlivá choroba.

Thereza May, ktorá sa úplne nečakane (podobne ako voľakedy nemecká kancelárka, keď si ju Helmut Kohl náhodne vybral ako poslušné a pokorné dievčatko za Familienministerin, aby bol vo veľkej politike niekto aj z východnej časti Nemecka a potom ju náhoda a šťastie vyniesli celkom na vrchol) dostala k najvyššej moci, začala hneď snívať svoj grandiózny sen o tom, ako sa stane britskou Iron Lady II.

Prvou, ako je známe, bola „železná“ Margaret Thatcher. Spočiatku sa  zdalo, že jej sen nájde aj realistické naplnenie. Vietor, ktorý najprv mocne dul do jej protirusky a protieurópsky nastavených plachát, ale začal čoraz viac slabnúť.

Pohľad Britov na situáciu, do ktorej ich priviedla May, sa veľmi zmenil. May je v súčasnosti pod obrovským tlakom a pôsobí veľmi vystresovane. Angličania konečne pochopili (čo Škótia a Íri vedeli od začiatku), že populistickí demagógovia, ako je veľký nenávistník Ruska Boris Johnson, ich oklamali.

Hnevajú sa sami na seba ako naivne im sadli na lep. Už vedia, že Brexit im daruje oveľa viac nevýhod ako výhod. Ak by bolo ešte raz referendum, tak Brexit by padol.

May je totálne vynervovaná z novej situácie, lebo stráca oporu v obyvateľstve. A čo je v takom prípade najlepšie?

Odviesť pozornost ľudí od toho, že „britská kára čoraz viac viazne v domácom bahne“ a upútať ich britskou „silou a váhou“ v zahraničí.

No a v takom prípade je predsa najlepšie rozohrať ruskú kartu a vyvolať svetovú protiruskú hystériu a démonizovať „diabla“ Putina.

Čo treba vypustiť do sveta, akú „vierohodnú“ fámu, aby sa na Západe vytvoril jednotný šík, vedený britskou premierkou (alias „chcem byť Iron Lady II.“), hrozivo strácajúcou popularitu u vlastného národa?

Nič sa železnej Lady, ktorej železo začalo hrdzavieť skôr než sa mohlo prejaviť ako železo, nepozdávalo vhodnejšie, ako krátko pred ruskými voľbami difamovať ruského prezidenta ako zločinca, ktorý nariadil vražedný útok otravným nervovým plynom na dvojitého exagenta Skripaľa a jeho dcéru v malom meste Salisbury.

Táto akcia, ktorá mala obnoviť domácu reputáciu May a zabezpečiť jej slávu a obdiv sveta sa však začína ukazovať ako bumerang, ktorý napokn zasiahne toho, ktorý ho vymrštil.

Aliancia „spravodlivo“ rozhorčených, ktorí sa solidarizujú s May a odsudzujú Rusko, nie je ani zďaleka taká veľká ako dúfala May – ani len všetky štáty EÚ sa do nej nezaradili a napr. taký Nový Zéland výsmešne oznámil, že by rád vyhostil ruských diplomatov, ktorí sú špiónmi, ale že takých nenašiel.

Londýn vyhlásil do celého sveta, svojím typicky arogantným spôsobom, že samozrejme sú pachateľmi strašného činu Rusi – ale až dosiaľ nepredložil žiadne dôkazy.

Krátko po vyhláseni skutkovej podstaty zločinu Londýnom požiadal minister Lavrov britskú vládu, aby povolila ruským expertom prístup k uvedenej otravnej látke a zároveň, aby im predložila výsledky vyšetrovania.

To však Briti hneď rezolútne zamietli.

Ale prečo?

Ani len dôvod zamietnutia neuviedli. To je naozaj podozrivé.

Ak nedôverujú z nejakého nepochopiteľného dôvodu expertom z Ruska – tí by predsa boli pod ich dohľadom – tak prečo okamžite nepozvali medzinárodnú nezávislú komisiu expertov, ktorí by potvrdili všetko z čoho Londýn obviňuje Moskvu?

Alebo aj nepotvrdili.

A práve preto je taká komisia na pôde Británie neželaná.

Putin je najprefíkanejší politik na svete a nikdy by neurobil takú hlúposť dať zabiť bezvýznamneho bývalého ruského agenta, a to takým diletantským spôsobom, ktorý by hneď jasne poukazoval na stopu vedúcu do Moskvy. A naviac ešte aj na britskom území.

Dnes prišla Putinova reakcia na vyhosťovanie ruských diplomatov západnými krajinami.

60 USA diplomatov musí opustiť Rusko.

May údajne požiadala aj Čínu – tvrdia to „zlé jazyky“ z Anglicka - aby vyhostila ruských diplomatov. Odpoveď bola ironická a znela, že na to neexistuje dôvod, ale na vyhodenie anglických diplomatov z Pekingu, že by sa našli viaceré dôvody.

Dosiaľ vyhostilo ruských diplomatov len 26 štátov, a to spôsobuje May bolesti hlavy.