Brazília a India chcú rozšíriť svoje hospodárske partnerstvo – na čo sa nedôverčivo a hnevlivo pozerajú USA

25.05.2024 11:40

Tento týždeň sa na pracovnom stretnutí zišli brazílsky minister práce a zamestnanosti Luiz Marinho a indický veľvyslanec v Brazílii Suresha Reddy, kde sa okrem iného predovšetkým rokovalo o posilňovaní hospodárskych vzťahov medzi oboma krajinami, digitálnej revolúcii, úlohe firiem pri propagácii príležitostí pre vzájomné pracovné vzťahy.

 

Diskutovalo sa aj o zvyšovaní indických investícií prostredníctvom zakladania priemyselných odvetví v Brazílii.

 

„Napriek niektorým radikálnym nepokojom na začiatku funkčného obdobia prezidenta Lulu je Brazília teraz vo výnimočnej fáze, v ktorej sú vítané priateľské krajiny, ktoré tu chcú investovať a nie málo priateľské krajiny,“

povedal minister Marinho.

 

Brazília podľa neho využíva všetky príležitosti a diskusie, ako je napríklad energetická transformácia, na to aby sa propagovala ako dobrá investičná destinácia.

 

Reddy povedal, že poradil a odporučil indickým spoločnostiam, aby sa na Brazíliu pozerali priaznivo.

"Je to naozaj skvelý trh pre investície,"

zdôraznil pred žurnalistami po stretnutí.

 

V tejto súvislosti poukázal na expanziu skupiny Tata, ktorá už prevádzkuje Jaguar a Land Rover v São Paule a Paraná.

 

"Náš návrh je, že môžeme zvýšiť obchodné toky medzi našimi dvoma krajinami.

 

Tata dúfa, že zdvojnásobí svoju pracovnú silu v Brazílii, ktorá v súčasnosti predstavuje 5 000 ľudí. Chceme, aby sa Brazília stala hlavným distribučným centrom pre indický priemysel v Latinskej Amerike,“

vyhlásil indický veľvyslanec Reddy.

 

Marinho navrhol skoré vytvorenie pracovnej skupiny, na ktorej sa zúčastnia rôzne brazílske ministerstvá, s cieľom prediskutovať  a zvážiť s indickými podnikateľmi a indickou vládou, aké opatrenia by sa mohli prijať na urýchlenie procesu intenzívneho prehĺbenia hospodárskej spolupráce.

 

Obe krajiny sú členovia skupiny  BRICS a kľúčoví hráči na globálnom Juhu a tento mesiac oslavujú 76 rokov diplomatických vzťahov.

 

India je jedným z najväčších partnerov Brazílie v Ázii. Len v roku 2022 dosiahol objem obchodu medzi týmito dvoma krajinami rekordných 15,2 miliardy USD, čo predstavuje nárast o 31,4 % v porovnaní s rokom 2021. A tendencia je stúpajúca.

 

Pre USA je tento krok Brazílie a Indie „úderom pod pás“, lebo znamená oslabenie vplyvu Ameriky v oblasti hospodárstva v týchto dvoch obrovských a významných štátoch!