Astrofyzici objavili „zakázanú“ planétu, ktorá svojou existenciou spochybňuje klasickú astronómiu

11.03.2023 22:15

Vedci objavili obrovskú planétu približne veľkosti Jupitera, ktorá obieha okolo veľmi malej hviezdy. Tá je len 4 krát taká veľká ako Jupiter a preto je záhadné, ako dokázala vytvoriť takú obrovskú planétu – to odporuje tomu čo tvrdí astronómia.

Vo svojej najnovšej štúdii uvádzajú, že táto kombinácia bola nazvaná ako „zakázaná“ jedným výskumníkom, pretože spochybňuje konvenčné teórie o tom, ako sa vytvorili planéty a podľa týchto teórií by táto kombinácia ani nemala existovať.

Novoobjavená exoplanéta je jednou z mimoriadne vzácnej populácie „zakázaných svetov“, ktorá vyvoláva otázky o tom, ako môžu najmenšie a najchladnejšie hviezdy v kozme, známe ako trpaslíci M, pripútať k sebe plynových obrov. M trpaslíci, tiež známi ako červení trpaslíci, majú zvyčajne menej ako polovicu hmotnosti Slnka, ale to, čo im chýba na hmotnosti si viac ako vynahradia svojou dlhovekovosťou.

Títo chladní a slabí „trpaslíci“ sú pritom najbežnejším typom hviezd v Mliečnej dráhe a predpokladá sa, že budú horieť miliardy rokov. Vedcov preto vlastnosti trpaslíkov M už dlho fascinovali. Tvoria asi štvrtinu zo všetkých hviezd v kozme.

Teraz výskumníci pod vedením Shubham Kanodia, postdoktorandského výskumníka v oblasti planetológie na Carnegie Institute for Science, použili satelit Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) na objavenie plynovej planéty s názvom TOI-5205b.

Kanodia a jeho kolegovia zistili, že planéta TOI-5205b, ktorá sa nachádza asi 280 svetelných rokov od Zeme, „má jeden z najvyšších hmotnostných pomerov pre trpasličie planéty M“, čo odporuje konvenčným teóriam o vzniku takýchto planét.

Kanodia poukázal aj na to, že hŕstka týchto „zakázaných“ plynových obrov už bola nájdená na obežnej dráhe M-trpaslíka. TOI-5205b je však prvou planétou, ktorá obieha okolo hviezdy, ktorá má nezvyčajných 40 percent hmotnosti Slnka. Okrem toho nie je M-trpaslík ani zďaleka taký horúci ako naše Slnko – má len 3400 stupňov Kelvina.

Objav TOI-5205b nám ukazuje, ako ešte stále len málo vieme o kozme a teda aj o našej vlastnej kozmickej histórii.