Americkí Demokrati sa zrejme pripravujú vymeniť Bidena za iného kandidáta na prezidenta – rozhodne sa to po 27.júni

25.06.2024 22:48

V USA sa teraz špekuluje, že americkí Demokrati nahradia Joea Bidena na poste prezidentského kandidáta, ak vo štvrtok neuspeje v prvej debate s Trumpom. Na rozdiel od nemeckých o tom informujú ruské médiá.

 

Skutočnosť, že Biely dom naplánoval prvú prezidentskú debatu medzi Bidenom a Trumpom nezvyčajne skoro, je pre mnohých znakom toho, že Demokrati predpokladajú, že Biden už nie je mentálne schopný vystupovať bez diaľkových ovládačov a rôznych iných pomôcok.

 

Takéto televízne debaty sa zvyčajne konajú v posledných týždňoch pred voľbami, ale nikdy nie v júni.

 

Ak sa Biden počas debaty strápni naživo pred celým svetom, tak Demokrati budú mať potom ešte dostatok času na to, aby ho pred nominačným zjazdom v auguste presvedčili, aby od svojej kandidatúry odstúpil, alebo aby využili novelu americkej ústavy, ktorá umožňuje prezidenta odvolať. Potom by vedenie Demokratickej strany okolo Clintonovcov, Obamovcov a ďalších mohlo bez primárnych volieb predstaviť a poslať do boja nového kandidáta, ktorý má proti Trumpovi lepšie šance ako senilný a dementný Biden.

 

O tom sa teraz otvorene diskutuje v amerických médiách, ako uvádza americký korešpondent ruskej televízie. Ruská televízia je oveľa informatívnejšia ako nemecké televízne kanály, ktoré o tom ešte neinformovali.

 

Biden zobral túto záležitosť tak vážne, že vo štvrtok odletel do svojho  sídla Camp David, aby sa pripravil na debatu. Trump sa zdá byť fit a pripravený kedykoľvek sa stretnúť s Bidenom.

.

Toto by mohlo byť posledné verejné vystúpenie Joea Bidena pred historickou a dôležitou debatou v Atlante. Ako námesačný kráčal k helikoptére, ktorá ho odviezla do sídla Camp David, kde sa Biden pripravuje na svoje prvé osobné stretnutie s Trumpom v tejto kampani.

 

Reportéri Bieleho Domu boli informovaní, že prezident nemá až do budúceho štvrtka žiadne verejné záväzky. Biden potrebuje týždeň na to, aby sa učil, učil a znovu sa učil – a si zapamätal svoju reč, zapamätal si dôležité čísla a len stál. Tréningový plán je rozdelený na dve fázy: teoretickú a praktickú, ktorá prebieha za čo najreálnejších podmienok.

„Druhá časť debatného tréningu pozostáva zo simulovaných debát. "Toto je 90-minútová cvičná debata, počas ktorej prezident celý čas stojí a snaží sa v reálnom čase zopakovať to, čo bude musieť urobiť 27. júna," uviedli americké médiá.

Aké techniky a drogy bude Bidenov tím pre prezidenta testovať, to je veľká otázka, no viceprezidentka Kamala Harris si je istá, že americký prezident by mohol v diskusii urobiť pre Ameriku veľké prekvapenie.

 

Vysvetľuje: "Diskusia zvýrazní veľký kontrast medzi naším prezidentom, ktorý pracuje pre americký ľud a bojuje za americký ľud, a bývalým prezidentom, ktorý v podstate bojuje sám za seba."

 

Na rozdiel od Bidena, ktorý je zavretý v Camp Davide, sa Trump pripravuje na debatu tým, že má za sebou tisícky letových kilometrov v takzvaných swingových štátoch a sľubuje, že svojho protivníka unaví emocionálne aj fyzicky. A žiadne množstvo stimulantov, varuje Trump, Bidenovi v tomto súboji nepomôže.