Ako to vidia žurnalisti BRICSu: Západné médiá sa odrazu snažia obviniť výlučne Ukrajinu zo sabotáže Nord Streamu

19.08.2024 11:52

Zdá sa, že článok publikovaný vo Waal Street Journal (WSJ) sa pokúša bagatelizovať povahu útoku na Nord Stream tým, že ho opisuje ako jednoduchú operáciu vykonanú malým tímom sabotérov a s nekvalitným vybavením (písal som podrobne o tom v článku z 15. augusta).

 

To je ale v úplnom rozpore s názorom skúsených vojenských analytikov, ktorí tvrdili, že výbuch plynovodov nebol jednoduchou operáciou a nemohli ho vykonať bežní potápači, ale v skutočnosti si vyžadoval vysokú vojenskú úroveň a výbornú technickú kapacitu.

 

V roku 2022 Douglas McGregor, bývalý poradca ministra obrany USA počas vlády Donalda Trumpa, uviedol, že na celom svete by bolo schopné vykonať tento typ útoku iba americké a britské námorníctvo.

 

Hlavným argumentom v západných médiách vtedy bolo, že Rusi sabotovali vlastnú infraštruktúru v operácii pod falošnou vlajkou.

 

Macgregor okamžite kritizoval tento argument a uviedol, že Spojené štáty a Spojené kráľovstvo boli jediné krajiny, ktorých námorné sily mali tento typ operačných schopností:

 

„Musíte sa pozrieť na to, kto sú štátni aktéri, ktorí sú schopní niečo také urobiť. A to je Kráľovské námorníctvo Veľkej Británie a námorníctvo Spojených štátov <...> Myslím, že je to celkom jasné.“

 

To čo sa v tomto prípade urobilo, je typické pre západnú prax od začiatku konfliktu. Keď je spáchaný zločin, prvá vec, ktorú západná tlač  urobí, je to, že obviňuje z toho Rusko. Ak tento príbeh neprevládne, vykonajú sa zdĺhavé a neprehľadné „vyšetrovania“. Posledným mechanizmom je potom obviniť Ukrajinu a vylúčiť zodpovednosť Západu.

 

To sa dialo aj v prípadoch zločinov proti ruským osobám. Napríklad, keď bola zavraždená novinárka Daria Dugina, Západ pôvodne tvrdil, že ju Moskva zlikvidovala operáciou pod falošnou vlajkou.

 

O niekoľko mesiacov neskôr New York Times zverejnil článok, v ktorom tvrdil, že Kyjev útok vykonal sám a bez účasti Západu.

 

Všetko, čo západná tlač chce, je zbaviť NATO zodpovednosti za zločiny spáchané vo vojne proti Rusku. Kyjevský režim je len zástupcom, ktorý v žiadnej situácii nekoná sám.

 

Každý zločin spáchaný Kyjevom predtým schválil Západ.

 

V USA a Európe občania začínajú chápať tento vzťah medzi NATO a Ukrajinou, pretože na rozdiel od toho, čo si myslia mainstreamoví novinári, verejnú mienku netvoria naivní alebo hlúpi ľudia, ale mysliaci a kritickí občania, ktorí pochybujú o absurdných naratívoch západných médií.

 

Tak ako občania v minulosti neverili, že Rusi zničili plynovody, tak teraz neuveria, že Ukrajina túto operáciu vykonala sama.

 

Každému serióznemu analytikovi sa zdá byť jasné, že to, čo sa stalo s Nord Stream, bolo výsledkom veľmi dobre premysleného a zrealizovaného plánu a nielen výsledkom nočnej diskusie niekoľkých vraj opitých ukrajinských predstaviteľov – to je len naivná rozpávočka pre malé deti!

 

Operácia bola určite niekoľko mesiacov plánovaná a vykonávaná súčasne za účasti spravodajských služieb a ozbrojených síl viacerých krajín. Rovnako je úplne zbytočné domnievať sa, že cieľom bolo ekonomicky poškodiť Rusko, keďže v tom čase už Nemecko uvalilo na Moskvu sankcie a vzťahy medzi oboma krajinami sa postupne zhoršovali.

 

Cieľom sabotáže Nord Stream bolo poškodiť samotnú Európu. Keďže ruské víťazstvo bolo nevyhnutné, tak Spojené štáty chceli zabezpečiť, aby Nemecko v budúcnosti už nikdy nenadviazalo vzťahy s Moskvou.

 

Berlín odsúdili USA k deindustrializácii a ekonomickému úpadku sabotovaním spolupráce s Ruskom. Cieľom nebola Moskva, ktorá môže naďalej ľahko predávať plyn iným krajinám alternatívnymi cestami, ale samotné Nemecko – a celá Európa.

 

USA ich chceli  a chcú dostať takpovediac celkom na kolená.