AfD má už mimoriadne veľký vplyv: Minister vnútra CDU vyvolal návrhom na zrušenie azylu pobúrenie Zelených a Ľavice – ale len tých!

07.10.2024 13:05

Krátko pred voľbami v Brandenbursku tamojší minister vnútra CDU Stübgen žiadal vypustenie práva na azyl z ústavy.

 

Ak by niečo také bola navrhovala ešte pred nejakým  časom AfD, boli by sa n a ňu doslova zosypali – určite aj od CDU - nespočetné obvinenia, a azda aj trestné oznamenia, že to je prejavom nacizmu, trestuhodného antihumanizmu a podobne.

 

Viacerí politici Zelených a Ľavice kritizovali návrh brandenburského ministra vnútra Michaela Stübgena (CDU) zrušiť individuálne právo na azyl.

 

„Aby som bola úprimná, tak musím povedať, že som šokovaná, koľko ľudí je pripravených obetovať ústavné záruky za trochu viac preferencií pre svoju stranu.

Tým sa nedosiahne poriadok v migračnej politike, ale len „chaos a ľudské utrpenie,“

povedala niekdajšia líderka Strany zelených Ricarda Lang.

 

S priam ostentatívne demonštrovanou hrôzou reagovala na ministrove vyhlásenie aj Strana ľavice. "Takto len prilieva olej do ohňa nebezpečnej konkurencie (tým bola mienená AfD). Zvyčajne niečo také môžeme vidieť na hnedých a modrých volebných plagátoch“,

kritizovala líderka Strany ľavice Janine Wissler

 

Na druhej strane bol napríklad viceprezident Bundestagu Wolfgang Kubicki (FDP) voči tomuto návrhu plne otvorený.

 

"V každom prípade si vôbec nemyslím, že tento návrh je od začiatku nesprávny alebo že neprichádza do úvahy," povedal Kubicki pre Handelsblatt.