Absolútne fiasko: Žiadna dohoda účastníkov „mierového summitu“ o Ukrajine. Bez Ruska to nebude! Pochopil to už i Biden, aj Scholz. A Baerbock zúri!

16.06.2024 20:42

Ako sa dalo očakávať, „mierový summit“ o Ukrajine vo Švajčiarsku zlyhal. Zúčastnené štáty sa nedokázali zhodnúť ani na jednomyseľnom záverečnom vyhlásení, a odrazu sú čoraz hlasnejšie výzvy aj v západných krajinách na zapojenie Ruska do mierových rozhovorov.

 

Dokonca aj názov, ktorý uvádzajú západné médiá a ktorý konferenciu vo Švajčiarsku opisuje ako „mierový summit“, je zavádzajúci, lebo summit si vyžaduje účasť hláv štátov a vlád. Väčšina štátov, vrátane západných, ich do Švajčiarska ale nevyslala.

 

Na konferenciu prišlo okolo 50 západných krajín, ale len okolo 40 nezápadných krajín. Podľa správ bolo na konferenciu pozvaných 160 štátov, hoci z približne 110 pozvaných nezápadných štátov sa ich zúčastnilo len okolo 40. To samo o sebe ukazuje, že ukrajinský konflikt nehrá pre krajiny mimo Západu veľkú úlohu – na rozdiel od toho, čo píšu západné médiá.

 

Napríklad profesor Chong Ja Ian z Národnej univerzity v Singapure médiám povedal:

"Mnohí v Ázii považujú konflikt na Ukrajine za niečo vzdialené a nepatrí medzi ich hlavné priority."

 

Ian Storey z Inštitútu pre štúdie juhovýchodnej Ázie hovorí, že neúčasť Ruska na konferencii vysvetľuje, prečo sa lídri väčšiny ázijských krajín zdržali účasti vo Švajčiarsku.

 

Jedinými hlavami štátov z Ázie, ktorí sa zúčastnili na konferencii vo Švajčiarsku, boli premiéri Japonska a Východného Timoru.

A ani štáty, ktoré prišli, sa nedokázali dohodnúť na spoločnej záverečnej deklarácii, hoci takmer všetky kľúčové body záverečnej deklarácie boli dosť všeobecné.

 

Záverečné vyhlásenie nepodpísalo jedenásť štátov: Arménsko, Brazília, Vatikán, India, Indonézia, Kolumbia, Mexiko, Saudskú Arábia, Spojené arabské emiráty, Thajsko a Južnú Afriku.

Podpísali ho okrem iného Švajčiarsko, Turecko, krajiny EÚ, USA, Japonsko, Gruzínsko, Moldavsko.

 

Keďže konferencia neuspela, čo sa aj očakávalo, tak oficiálne oznámený cieľ bol krátko pred jej začiatkom zmenený. Pôvodne sa hovorilo, že sa chcú priblížiť k mieru a ukázať, že medzinárodné spoločenstvo odsúdilo „ruskú útočnú vojnu“. Navyše sa zo Západu a z Kyjeva ozvalo, že s Ruskom nemôžu rokovať, lebo vraj Rusko rokovať odmieta.

 

Naopak, fakt, že Rusko sa od začiatku eskalácie konfliktu snažilo o diplomatické riešenie, ku ktorému bolo koncom marca 2022 veľmi blízko, ale vtedy mu zabránili USA, bol a je na Západe držaný v tajnosti.

Západ navyše mlčí o tom, že ukrajinský prezident koncom septembra 2022 označil akékoľvek rokovania s Ruskom za trestný čin, čiže je to Kyjev, ktorý rokovania s Ruskom odmieta.

 

Krátko pred začiatkom konferencie sa náhle zmenili vyhlásenia Západu a zazneli výzvy na zapojenie Ruska do ďalšej mierovej konferencie. V prvý deň konferencie švajčiarsky prezident Amherd dokonca povedal, že účelom konferencie bolo zvážiť, ako by sa Rusko mohlo zapojiť do budúcich rokovaní.

 

Podľa kancelára Scholza ide teraz o „položenie základov pre budúce kontakty. Povedal:

„A potom, samozrejme, bude perspektíva konferencie a mierových rokovaní. A bude dôležité, aby sa ich Rusko zúčastnilo."

Na konferencii bolo počuť aj nové tóny z EÚ. Charles Michel, predseda Európskej rad, že musí existovať dialóg s Ruskom o mierovom riešení.

 

Zvlášť pozoruhodné bolo vyhlásenie holandského premiéra Marka Rutteho, ktorý je koniec koncov považovaný za budúceho generálneho tajomníka NATO a ktorého slová zneli úplne inak, ako ich počuť od súčasného generálneho tajomníka NATO:

„Mnohí rečníci povedali, že Rusko by malo byť pri tomto stole, a ja s tým úplne súhlasím.“

 

Ruská vláda niekoľkokrát povedala, že len štáty, ktoré majú v konflikte neutrálny postoj, môžu byť považované za sprostredkovateľov a hostiteľov mierovej konferencie, čo znamená, že z pohľadu Ruska všetky štáty, ktoré uvalili sankcie proti Rusku, nie sú oprávnené na to.

Saudská Arábia je jednou z krajín, ktoré zostávajú v konflikte neutrálne. A Saudská Arábia sa zvažuje ako miesto pre nadchádzajúcu konferenciu s ruskou účasťou. A tiež aj s čínskou.

 

Dôležité sú preto vyjadrenia predstaviteľov Saudskej Arábie. Saudskú Arábiu na konferencii zastupoval saudský minister zahraničných vecí princ Faisal bin Farhan Al Saud, ktorý uviedol, že akýkoľvek dôveryhodný mierový proces na Ukrajine si vyžaduje účasť Ruska.

 

Ešte dodám, že

prezident Biden, najdôležitejší podporovateľ Ukrajiny, vynechal konferenciu vo Švajčiarsku, hoci sa deň predtým zúčastnil na summite G7 v susednom Taliansku.

Pre neho boli predvolebné vystúpenia v USA dôležitejšie ako snaha dostať globálny juh na stranu Kyjeva. Namiesto toho USA zastupovala viceprezidentka Harris, ktorá konferenciu zrejme nepovažovala za takú dôležitú, pretože odišla v sobotu večer, hoci konferencia trvala až do nedele.

 

Mimochodom, aj kancelár Scholz opustil konferenciu v nedeľu ráno, teda ešte pred jej skončením. Pre neho boli dôležitejšie rokovania o rozpočte v Berlíne a diskusie s vlastnou stranou a o jej katastrofe v eurovoľbách, ako poskytnúť Zelenskemu morálnu podporu do konca konferencie.

 

V médiách mu to doma spočítala ministerka Baebock, ktorá ho obvvinila z nedostatočnej podpory Zelenského a z odmietania ďalších protiruských sankcií.