„Demokracia“ v štýle EÚ: Odobrať Maďarsku hlasovacie práva a bojkotovať maďarské predsedníctvo v EÚ-Rade

21.07.2024 19:40

Maďarsko sa už dlhší čas dôsledne stavia proti podpore vojny na Ukrajine a je za mierové rokovania. To ide proti záujmom tzv. Demokratov USA a vojensko-finančného komplexu. Eurokrati pod diktátom autokratky Leyen poslušne plnia príkazy z Washingtonu.

 

Po cestách premiéra Viktora Orbána do Kyjeva, Moskvy a Pekingu EÚ iniciovala čiastočný bojkot stretnutí organizovaných rotujúcim  Orbánovým predsedníctvom Rady. 

63 poslancov Európskeho parlamentu teraz žiada úplné pozastavenie hlasovacích práv Maďarska v EÚ.

 

V rámci bojkotu bude EÚ na stretnutia pod vedením Maďarska posielať iba úradníkov, nie komisárov. Ale ani zďaleka nie všetci európski politici s týmito rozhodnutiami súhlasia.

Napríklad rakúsky kancelár Karl Nehammer si vôbec nemyslí, že bojkot Maďarska je dobré riešenie.

 

Zaujímavú charakteristiku Európy teraz priniesol Trumpov kandidát na viceprezidenta J.D. Vance. 

Spomína Nemecko, ale platí to pre EÚ ako celok, najmä „vďaka“ von der Leyen:

 

„.....A Nemci deindustrializujú svoju vlastnú krajinu a zároveň hovoria, že Putina treba poraziť za každú cenu. Ak má byť Putin za každú cenu porazený podľa našich nemeckých priateľov, potom priatelia prestaňte s deindustrializáciou vlastnej krajiny v mene smiešnej politiky zelenej energie.

Ale myslím si, že súčasnému vedeniu vo Washingtone sa naozaj páči, že sú Európania od nás úplne závislí. Toto ale nie je rovnocenné spojenectvo. Títo ľudia už nie sú viac spojencami. 

Sú to len klientelsky závislé štáty Spojených štátov amerických, ktoré robia všetko, čo od nich požadujeme.“

 

A priamo k EÚ Vance povedal:

 

„Viete, EÚ zadržala sľúbenú pomoc Maďarsku v miliardách dolárov kvôli jeho názorom na Ukrajinu. Predchádzajúcej vláde v Poľsku zadržala sľúbenú pomoc v hodnote miliárd dolárov kvôli názorom konzervatívnej poľskej vlády, ktoré sú veľmi podobné našim Republikánskym názorom.

Toto nie je príkaz založený na demokratických pravidlách. Toto je Európa z Bruselu a Berlína, ktorá zvyšku kontinentu vnucuje liberálne, imperialistické názory.“

 

Toto vyhlásil J.D. Vance ešte vo februári v rozhovore s médiami, keď ešte netušil, že Donald Trump po zvolení za prezidenta ho bude chcieť mať vedľa seba ako svojho vice.

 

Orbánova mierová misia, ako sa všeobecne uvádzalo, zahŕňala rozhovory v Kyjeve, Moskve a Pekingu v priebehu niekoľkých dní. Nasledovalo oznámenie, že eurokomisári budú bojkotovať maďarské predsedníctvo a v auguste dokonca usporiadajú vlastné stretnutie v Bruseli bez neho.

 

Väčšina hláv štátov a vlád EÚ mierovú misiu Viktora Orbána odsúdila a uviedla, že ako súčasný predseda Rady EÚ nemá mandát zúčastniť sa takejto misie.

 

Rakúsky kancelár Karl Nehammer komentoval debatu o Viktorovi Orbánovi tak, že nie je dôvod bojkotovať maďarské predsedníctvo v EÚ.

A zdôraznil najmä to , že najhorším riešením by bolo, keby sa strany v rámci Európskej únie spolu nerozprávali, a preto sa ministri Rakúskej ľudovej strany budú aj naďalej zúčastňovať na zasadnutiach súčasného maďarského predsedníctva Rady EÚ.

 

„Komisia EÚ a predsedníctvo Rady by mali riešiť konflikty prostredníctvom diskusií, nie prostredníctvom výziev na bojkot. Dialóg je najdôležitejším predpokladom pokroku a spoločných riešení na každej politickej úrovni,“ 

uzavrel Nehammer. 

V podstate to bola jeho priama kritika šéfky EÚ-komisie von der Leyen.